Szalóki Ági

oromeÖröme az égnek, ünnepe a földnek
(2012)

Szalóki Ági első alkalommal fűzi csokorba kedvenc karácsonyi dalait. Hetedik lemezén klasszikus templomi és magyar népi karácsonyi énekek szólalnak meg az énekesnő és jazz - zenésztársai tolmácsolásában. Az egész családot megszólító, meghitt hangulatú zene, igazi ünnepre hangoló.

Szalóki Ági gondolatai a lemez születéséről:

„ Nemrég ismerősökkel futottam össze. A lemezem kapcsán a karácsonyi éneklésről kezdtünk beszélgetni. Kórusban, teli torokból éneklő finnek, puritán protestáns templomban, imakönyvük felé hajló kendős erdélyi asszonyok képe jelent meg. Meséltünk egymásnak arról, hogyan viszonyultunk gyerekkorunkban a templomhoz és az egyház intézményéhez, milyen érzéseket ébresztett bennünk és mit jelent most számunkra? És az otthoni ünneplés, a vacsora, az ajándékkészítés? És tudunk – e segíteni idén is meleg ruhával, takaróval, élelmiszerrel?...

A lemezre készülvén kottákat forgattam, énekgyűjteményeket, klasszikusokat hallgattam, középkori dallamokat, Bachot, Sztravinszkijt és a Kalákát, íreket, franciákat, németeket, angolokat, szennai regölőket – amerikai jazz - énekeseket... Jóég, mi mindent!
Végül egy csokorra valót válogattam azokból a dalokból, amiket otthonról, nagymamámtól hozok és templomban is énekeltem, zeneiskolában archív felvételekről s később népzenei gyűjtőútjaim során falusi asszonyoktól tanultam.
A szövegeken eltűnődtem. Tudom - e hitelesen énekelni az énekeket, elmondani a karácsonyi áldás szövegét? Miben áll az én hitem, szeretetem? Várom - e valóban a gyermek Jézust? Mit jelent ez az eljövetel? Milyen változást hoz nekem és mit a világ számára? Hogyan megy végbe ez? Megváltó, megszabadító. Mit jelentenek ezek a szavak? Karácsonykor egy gyerek születéséről énekelünk. A megváltást hozó tiszta lényről, akit mi is magunkban hordozunk. Tudjuk–e, hogy bennünk lakik?

Legfőképp azt adta nekem ez a lemez, hogy gondolkodni kezdtem a Karácsonyról. Keresem a válaszokat: zenében, versekben, emberekben, a természetben. Ami mindezekből visszatükröződik bennem, az az általam keresett válasz.

Decemberben, amikor a Föld északi féltekéjén fényre és melegre vágyunk, a természettel együtt valamiféle halálközeli állapotban vagyunk. Jó volna az újjáéledés, születés élményét átélni.
Sötét van, de tudjuk, hogy kivilágosodik. Együtt vagyunk, készülünk. El kezdtünk várakozni. Éneklő, Boldog Karácsonyt! ”

Szalóki Ági


Közreműködők:
Szalóki Ági – ének, Bacsó Kristóf – szaxofon, Juhász Gábor – gitár, Lukács Miklós – cimbalom, Dés András – ütőhangszerek, Lamm Dávid – gitár, Barcza-Horváth József – nagybőgő, Balázs József – zongora, Schreck Ferenc – harsona, Shubicz Gábor –
szárnykürt, trombita, Cserta Balázs – basszusklarinét, Szalai Péter – tabla,
ütőhangszerek, Papp Juli – ének, Kiss Ferenc – ének, Küttel Dávid - ének

1. Dicsőség Mennyben az Istennek
2. Ó, gyönyörűszép titokzatos éj
3. Örvendezzünk
4. Betlehem városba
5. Hadd zengjen énekszó
6. Karácsony estéjén
7. A szeleknek széles szárnyán
8. Úristennek szent fia
9. Kelj fel, keresztény lélek
10. Regölés
11. Mennyből jövök most hozzátok
12. Mennyből az angyal
13. Megzendült az énekes
14. Újesztendő, vígságszerző

Vissza »